Rezort obrany: Vyhliadková veža na Dukle má takmer nový rýchlovýťah

22.01.2020 Svidník

Bratislava/Vyšný Komárnik 22. januára (TASR) - Takmer po 50 rokoch má vyhliadková veža na Dukle nový rýchlovýťah. Bezpečnejší výťah a zároveň s väčšou kapacitou bude návštevníkom k dispozícii počas nadchádzajúcej letnej sezóny Vojenského historického múzea vo Svidníku. Peniaze na rekonštrukciu vyčlenilo Ministerstvo obrany SR. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

"Vďaka novému rýchlovýťahu s väčšou prepravnou kapacitou môže priestor bojiska najkrvavejšej bitky druhej svetovej vojny na našom území, Karpatsko-duklianskej operácie, vidieť od mája do októbra viac návštevníkov, ktorí sa na vyhliadkovú vežu do výšky 49 metrov dostanú odteraz komfortnejšie a bezpečnejšie," uviedol riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič.

Ako ďalej povedala Capáková, rezort obrany chce obnovou pamiatok spätých s našou históriou podporiť záujem verejnosti, a najmä mladých ľudí o vojenskú históriu Slovenska a dať dôraz na prehlbovanie vlastenectva, ku ktorému sa zaviazal v programovom vyhlásení vlády.

Nový výťah vo vyhliadkovej veži na Dukle nahradil pôvodný, technicky zastaraný výťah, ktorý bol používaný od sprístupnenia veže v roku 1974. Rekonštrukciu realizovala spoločnosť, ktorá uspela vo verejnom obstarávaní. V súčasnosti sa realizuje kolaudačné konanie.
 

Vyberte región